Kredietkaart

Een kredietkaart is een betaalkaart waarbij je betalingen en je geldafhalingen niet onmiddellijk van je rekening worden gedebiteerd. De uitgever van de kredietkaart, meestal een bank, geeft je krediet. Er zijn twee soorten kredietkaarten:
- Ofwel worden je betalingen en geldafhalingen gebundeld en éénmaal per maand in een globaal bedrag van je rekening gedebiteerd (uitgestelde debitering). Dit wordt het vaakst gebruikt in België.
- Ofwel beschik je over een kredietlijn gekoppeld aan je kaart en kan je gespreid terugbetalen. Elke maand dient er wel een minimumbedrag afbetaald te worden.
Hoe werkt een kredietkaart?
Met een creditcard betaal je zonder dat het geld direct van je rekening wordt afgeschreven. Je leent als het ware tijdelijk geld van de creditcardverstrekker. Koppel je de creditcard aan je betaalrekening, dan wordt dit bedrag één keer per maand van die betaalrekening afgeschreven. De meeste banken geven een creditcard uit in samenwerking met bekende netwerken
Wat is het verschil tussen betalen met een kredietkaart en betaalkaart?
Het grootste verschil is dat een betaalkaart niet in alle landen geaccepteerd wordt, terwijl de meeste creditcards wereldwijd gebruikt kunnen worden. Zeker in minder toeristische plaatsen is het daarom erg handig om een creditcard op zak te hebben. Dat betekent niet dat je oneindig kunt betalen met een creditcard: aan elke kaart zit een bestedingslimiet verbonden, het maximale bedrag dat je maandelijks kunt lenen. Stel dat jouw bestedingslimiet €2500 is, dan kun jij dus maximaal dat bedrag per maand uitgeven. Een ander verschil met een betaalkaart is dat er kosten verbonden zitten aan contant geld opnemen met een creditcard in zowel binnen- als buitenland. Voor een bankkaart geldt dat er alleen kosten verbonden zitten aan pinnen in niet-Europese landen.