Cash betalingen
De voor- en nadelen van cash
In onze moderne maatschappij, en zeker sinds de coronacrisis zit elektronisch betalen sterk in de lift. Toch is de rol van cash niet uitgespeeld. We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje.
Nadelen:
- Geld kan gestolen worden of je kan het verliezen.
- Op contant geld ontvang je geen intrest zoals op een spaarrekening.
- Munten en biljetten kunnen worden nagemaakt, ook al hebben de eurobiljetten maar liefst zeven beveiligingskenmerken. Er staan zware straffen op het namaken van munten en biljetten.
- Biljetten en munten verslijten of kunnen beschadigd worden. Een beschadigd biljet kan je inwisselen bij de bank of bij de Nationale Bank van België op voorwaarde dat je nog meer dan de helft van het biljet hebt (met het nummer).
- Het gebruik van cash gaat minder snel: muntjes en biljetten moeten worden geteld en er moet wisselgeld worden gebruikt.

Voordelen:
- Cash is een zeer laagdrempelig betaalmiddel. Het gebruik ervan vergt geen technische vaardigheden.
- Cash is een betaalmiddel dat universeel wordt aanvaard en dat in de meeste gevallen niet kan worden geweigerd.
- Het is altijd nuttig om wat cash geld ter beschikking te hebben. Het is vaak handiger om bepaalde kleine aankopen, bijvoorbeeld op de markt, met cash te betalen. En als je kaart gestolen of geblokkeerd werd, kan je zo bijvoorbeeld tijd overbruggen tot je een nieuwe kaart krijgt.
- Wanneer de betaalterminal van de handelaar defect of buiten werking is, komt contant geld goed van pas.
- Vooral voor jonge kinderen wordt budgetbeheer een stuk eenvoudiger als je eerst met biljetten of munten werkt. Een traditionele spaarpot kan dus een handig hulpmiddel zijn.
De afrondingsregels voor betalingen met cash geld
Sinds 1 december 2019 moeten cash betalingen afgerond worden tot op 5 cent. Zo moet het aantal munten van 1 en 2 cent verminderen. En minder munten produceren, bespaart weer wat kosten.
Kijk naar het laatste cijfer op het totaalbedrag van je kasticket:
- 0,01 en 0,02 worden omlaag afgerond naar 0 cent
- 0,03, 0,04, 0,06 en 0,07 worden afgerond naar 5 cent
- 0,08 en 0,09 worden omhoog afgerond naar 10 cent
Voorbeeld: Bedraagt je rekening 10,16 euro, dan moet je uiteindelijk 10,15 euro betalen. Bedraagt ze 20,18 euro, dan moet je 20,20 euro neertellen
Betalen in een ander land
De wisselkoers is de prijs van een munt uitgedrukt in een andere munt. Want niet elk land gebruikt dezelfde munteenheid. Een wisselkoers van bijvoorbeeld 1,33 dollar voor 1 euro betekent dat 1,33 Amerikaanse dollars evenveel waard zijn als één euro en dat één dollar een waarde heeft van 75 eurocent. Wisselkoersen spelen een grote rol bij de internationale handel maar hebben ook invloed op de binnenlandse economie. Overheden en centrale banken letten daarom scherp op de werking van de valutamarkten, de markt waar wisselkoersen tot stand komen.
BELANGRIJK
Cash, bankbiljetten en munten zijn een wettige betaalmiddellen dat niet zomaar geweigerd mogen worden. Er zijn slechts enkele uitzonderingen waarbij een handelaar of schuldeiser een betaling met cash niet moet aanvaarden:
Als je eurobiljet niet in verhouding staat tot je aankoop. Bijvoorbeeld als je een pakje kauwgom wil betalen met een briefje van 200 of van 500 euro.